Vanaf de leeftijd van 2 - 2 1/2 jaar
In deze periode is het belangrijk dat uw kind went aan de tandarts. Er zal extra aandacht worden besteed aan kennismaking met de tandarts / mondhygiënist. Ook eet- en drinkgewoontes en poetsgedrag wordt besproken. Het kan bijvoorbeeld mogelijk zijn dat u een aantal keer met uw kind langs komt om zo spelenderwijs te wennen.
Vanaf de leeftijd van 4 - 5 jaar
Op deze leeftijd zal er extra aandacht besteed worden aan preventie. Hierbij horen goede poets- en eetinstructies. Daarom kunt u naast een controle afspraak bij de tandarts ook een afspraak bij de preventieassistente verwachten. Hier zult u antwoord krijgen op vragen zoals:
- Hoe moet je nu precies de tanden van je kind goed schoon houden?
- Hoe vaak moet ik poetsen en wanneer?
- Kan bepaald voedsel kwaad voor het gebit van mijn kind?
- Hoe vaak mag mijn kind eten en drinken op een dag zonder dat het slecht is?
Als u deze instructies goed volgt zult u gaatjes bij uw kinderen beter kunnen voorkomen!
Rond de leeftijd van 6 jaar
Bij de meeste kinderen breken rond deze leeftijd de eerste volwassen kiezen door. Dit is het moment waarop wij beginnen met de eerste mondhygiëne instructie aan uw kind zelf. Hoewel uw kind nog niet volledig zelf zijn of haar tanden kan poetsen is het wel belangrijk om te beginnen met aanleren. Dit zal gebeuren bij de preventieassistent. Het dagelijks napoetsen door de ouders blijft noodzakelijk, zeker tot +/- 10 jaar.
Pas doorgebroken kiezen van het blijvend gebit hebben vaak diepe groeven. In deze diepe groeven blijven voedselresten en bacteriën zitten. Hierdoor is dit bij kinderen één van de eerste plaatsen waar gaatjes (cariës) kunnen ontstaan. Goed tandenpoetsen is niet altijd voldoende om deze groeven goed schoon te maken. Dit komt doordat deze groeven vaak zo diep en smal zijn dat zelfs de haren van een tandenborstel er niet goed bij komen. Ter preventie kan de tandarts of mondhygiënist deze kiezen sealen. Hierbij wordt in de groeven van de kiezen een dun doorzichtig laagje van kunsthars aangebracht. De groeven worden dan afgesloten waardoor de kiezen beter beschermd zijn tegen gaatjes (cariës).
Fluoride advies: Fluoride maakt tanden sterker, maar om gezondheidsredenen alleen in lage concentraties worden gebruikt. Ook is het beter om fluoridetanpasta niet in te slikken. Op ivorenkruis.nl vindt u nauwkeurig advies over fluoridegebruik bij kinderen. Als de gebitsgezondheid bij jonge kinderen heel slecht is, kan een aanvullende fluorbehandeling bij de tandarts zinvol zijn.
Dit is ook de leeftijd waarop we de eerste röntgenfoto's gaan maken van het kindergebit. Dit doen we omdat we tijdens de controles weliswaar veel kunnen zien, maar we kunnen niet tussen de tanden en kiezen kijken. De foto's zorgen ervoor dat we op tijd gaatjes kunnen opsporen en behandelen voordat er grotere problemen ontstaan.
Vanaf de leeftijd van 10 jaar
Op deze leeftijd is uw kind bijna klaar met wisselen. Er zal worden gekeken of er een noodzaak voor een beugel is. Dit gebeurt tijdens de controles. Is deze noodzaak aanwezig dan zal een vervolgafspraak gemaakt worden bij de tandarts voor orthodontie. 10 jaar is de leeftijd waarop kinderen vaak helemaal zelf gaan poetsen. Tot 10 jaar moet er altijd worden nagepoetst, omdat de motoriek van kinderen nog niet volledig is ontwikkeld om het helemaal goed zelf te kunnen. Daarom zal er weer een afspraak bij de preventieassistente worden gepland om te kijken of het poetsen helemaal goed gaat. Het kan best zo zijn dat er een aantal afspraken nodig zijn om het helemaal goed aan te leren.
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!
Zo ziet u... de verzorging van kindergebitten kost wat tijd en inspanning. Maar het gebit moet tenslotte een leven lang mee en jong geleerd is oud gedaan.
De meeste tandartskosten voor kinderen tot de leeftijd van 18 jaar worden vanuit de basisverzekering vergoed. Voor deze kosten geldt geen eigen risico.