Mondhygiëne

Wat is mondhygiëne?

In de mond komen veel verschillende soorten bacteriën voor. Deze hechten zich ook aan de tanden en kiezen in de mond.

Onder invloed van bacteriële processen vormt zich een wit kleverig laagje op de tanden en kiezen. Dit wordt tandplaque genoemd. Tandplaque bestaat uit bacteriën en bacteriële producten. Als de tandplaque langdurig op de tanden en kiezen blijft zitten, kunnen gaatjes en tandvleesontsteking ontstaan. 

Tandplaque verwijderen
De gezondheid van uw mond is gebaat bij het dagelijks verwijderen van tandplaque, poetsen op de juiste manier en reinigen tussen de tanden en kiezen. Hierdoor vermindert het aantal bacteriën in de mond. Dit heeft ook een positieve invloed op uw algemene gezondheid. 

Tijdig problemen signaleren
Het komt voor dat de manier waarop u uw gebit verzorgt onvoldoende effectief is voor het verwijderen van alle tandplaque. Of u gebruikt niet de juiste mondhygiëneproducten. Het kan ook zijn dat bepaalde gebieden in de mond voor u lastig te bereiken zijn. Daarom is een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist of preventieassistent noodzakelijk om tijdig problemen in de mond te signaleren en te laten behandelen.

Voorkomen is beter dan genezen. 
Preventie betekent voorkomen. En zoals bekend, is voorkomen beter dan genezen. Bij Elementen Mondzorg is preventie vooral gericht op het voorkomen van gaatjes en tandvleesproblemen. Wat u zelf kunt doen om gebitsproblemen te voorkomen is uiteraard... uw mond plaque vrij houden! 

Uw tandarts en mondhygiëniste kunnen een bijdrage leveren door het sealen van kiezen die net doorgebroken zijn, het geven van fluoride, voedingsadvies, het verwijderen van tandsteen en beugelen (in de rij zetten van het gebit). Ook verzorgen de mondhygiënistes een diepgaande reiniging van het volledige gebit en adviseren u over de beste verzorging van uw tanden en kiezen om problemen te voorkomen.

Wanneer preventie niet voldoende is:
Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees. De hoofdoorzaak is tandplaque, de plaque veroorzaakt een ontsteking aan de rand van het tandvlees. Het tandvlees kan rood en gezwollen zijn, het bloedt makkelijk met tandenpoetsen. Een goede mondhygiëne is vereist om het tandvlees gezond te maken, de mondhygiënist kan hierbij advies geven. 

Wanneer de ontsteking zich uitbreidt onder het tandvlees, wordt ook het onderliggende weefsel aangedaan.Kaakbot rondom de kiezen en tanden gaat verloren. Deze, vaak progressieve, ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot, noemen we parodontitis. Hierbij is een uitgebreide behandeling vaak noodzakelijk. Samen met u kunnen we tot een goed resultaat komen.